Corona
Veilig langskomen blijft zeker mogelijk!
  • 27/02/2024
    on tour
    in actie

    Sarah op bezoek in de tweede kleuterklas

    Vandaag kwam Sarah Mouhamou van Ketnet Junior op bezoek in Paviljoen-Schaarbeek om de filmpjes van Sokpop te promoten. Deze zijn te zien op VRTMAX. Al verschillende jaren werken we in de kleuterklassen, met resultaat, intensief op klankbewustzijn. Ook onze minister van onderwijs kwam kijken hoe we in Paviljoen-Schaarbeek kwaliteitsvol onderwijs bieden gericht op de uitdagingen in de grootstad. We hebben de minister ook aan het werk gezet. Hij las samen met Sarah voor uit een kinderboek en ging zelfs aan het dansen.
  • 09/02/2024
    on tour
    in actie

    Carnaval des animaux

    'Carnaval des animaux', een thema dat voor de krokusvakantie erg leefde in de tweede en derde kleuterklas. Opnieuw een thema gebaseerd op sterke impressies en waar gastdocenten een cruciale rol spelen. Er kwamen klassiek geschoolde muzikanten naar de klas, de kleuters konden proeven van een repetitie van het Brussels Philharmonic in de Bozar, ze gingen naar de Antwerpse zoo en nog veel meer. De onderzoeksvragen kwamen boven en gingen over muziekstukken, partituren, kostuums, hoe dieren bewegen, ... . Tenslotte staken ze zelf een knap stuk in elkaar. Benieuwd? Kijk maar mee...
  • 07/02/2024
    on tour
    in actie

    Nodig eens een wetenschapper uit!

    We nodigen eens een wetenschapper uit in de klas, dachten de juffen van het tweede leerjaar. En toen werd de wereld van fysica en chemie een beetje tastbaarder voor de kinderen. Ze maakten zelf een 'slime' en bouwden een echte raket! Ga naar het filmpje en ontdek zelf hoe ze hun raket gelanceerd hebben. #paviljoenneedsyou
  • 10/12/2023
    in actie

    Paviljoen++ in De Warmste Week

    Paviljoen++ is één van de geselecteerde projecten van De Warmste Week. Wat is Paviljoen++? De ++ staat voor meer activiteiten, meer tijd en dus ook meer kansen voor alle leerlingen. In trajecten van 10 weken gaan we ook na de schooluren met onze leerlingen boeiende thema’s ontdekken. Ons doel? Hun sociaal welbevinden, kennis van de wereld, mediawijsheid en zelfvertrouwen verhogen, en dat in een Nederlandstalige omgeving. Concreet wordt een gratis programma aangeboden tijdens EN na de schooluren. We zien dit vanuit een compenserende sfeer: activiteiten die kinderen in kwetsbare wijken vaak missen terwijl anderen dan weer wel die kansen krijgen.
  • 01/12/2023
    on tour
    in actie

    De buurt door de ogen van kinderen

    Wat als... we nu eens écht luisterden naar jonge kinderen? Met de raamexpo ‘De buurt door de ogen van kinderen’ die vrijdag 1 december wordt 'geopend', willen we de stem van (jonge) kinderen horen. It takes a community to raise a child & it's the child that builds the city. De kinderen van onze derde kleuterklas gingen op stap met een fototoestel om de omgeving waarin zij naar school gaan en opgroeien vast te leggen tijdens een intergenerationele wandeling. Ze werden begeleid door studenten van de opleiding professionele bachelor Pedagogie van het jonge kind. Hoe ervaren vijfjarige kinderen de Stephenson wijk, welke betekenis geven ze aan de buurt? Dat waren enkele vragen die de studenten onderweg meenamen. Op basis van de gemaakte foto’s voerden de studenten interviews met de kinderen. Op deze manier kregen ze een diepgaander inzicht in de beleving van de kinderen. Langzaam ontstonden er verhalen die – als een steentje dat in het water wordt geworpen – groter en collectiever werden.
  • 11/10/2023
    in actie

    'Thematiseren' in de kleuterklas

    In onze kleuterschool kozen we ervoor om te gaan thematiseren. Wat is het verschil tussen thematisch werken en thematiseren? Bij thematisch werken wordt (vrijwel) alles in het thema door de leerkracht bepaald. Thematiseren is een betekenisvol, dynamisch en interactief proces dat kinderen en de leerkracht samen doorlopen. Wanneer een thema de klas binnenwaait maken we samen een mindmap. Wat weet ik al en wat wil ik nog te weten komen? De kinderen leren een onderzoeksvraag stellen en gaan dan samen met de leerkracht op onderzoek. De betrokkenheid van de kinderen is enorm. Wanneer we op onderzoek gaan doen we dat in maar ook buiten de klas. We nodigen gastdocenten en experten uit. Knap om te zien hoe ook jonge kleuters met grote ogen kijken naar de onderzoeksresultaten van hun eigen onderzoek!
  • 05/10/2023
    in actie

    2KK maakt er een potje (tomatensoep) van

    Tijdens een kringgesprek kwam er aan bod dat onze kleuters graag soep drinken... De allerlekkerste is tomatensoep! Ajuin, tomaten, verse kruiden, bouillon, een mixer en natuurlijk veel helpende handjes zorgen voor een heerlijke soep! Kijk maar mee. De mama's en papa's kwamen na schooltijd proeven van dat lekkers
  • 25/09/2023
    in actie

    Het 4e leerjaar neemt de touwtjes in handen

    Ondernemerschap is geen dode letter in Paviljoen-Schaarbeek! Het vierde leerjaar nam de touwtjes in handen en zette een actie op. Ze verkochten mooie en lekkere dingen die ze zelf gemaakt of laten maken hebben door de ouders. Alle winst gaat naar de slachtoffers van de aardbeving in Marokko en de overstromingen in Libië. Trots op onze jonge ondernemers!
  • 27/05/2023
    on tour
    in actie

    CLUB1030.... wat een feest!

    Dat we kunnen feesten in Paviljoen is duidelijk. Ons schoolfeest werd een feest voor iedereen. We nodigden buren uit en tal van organisaties die hun steentje kwamen bijdragen. CLUB1030 is zomer, een gezellig terras, muziek, animatie, fietsreparatie, voetbalkunstenaars, breakdance, hockey, springkastelen, lekker eten en nog zoveel meer!
  • 21/04/2023
    on tour
    in actie

    Op ontdekking bij Sapperloodjes!

    Bij de start van een thema hoort een sterke impressie. En daarvoor ging onze tweede kleuterklas naar kinderkunstencentrum Sapperlootjes. Ze ontdekten er alle muzische domeinen en kwamen terug met heel wat onderzoeksvragen. Een top uitstap die ze niet snel zullen vergeten.
  • 18/04/2023
    in actie
    voor ouders

    Gezellig aan tafel @Paviljoen

    De ouderraad van Paviljoen-Schaarbeek organiseerde dinsdag 18 april een "Samen aan tafel @Paviljoen" "Repas convivial @Paviljoen". Iedereen bracht lekkers mee en we deelden het met elkaar. Dankjewel/Merci allemaal voor de gezellige avond! #paviljoenneedsyou #ittakesacommunitytoraiseachild
  • 24/03/2023
    in actie
    on tour

    Naar de kapper

    Haar, haar en nog eens haar.... Onze jongste kleuters leerden over het beroep 'kapper'. Ze gingen op bezoek naar de kapper uit de buurt en ontdekten er hoeveel verschillende soorten scharen die wel had. In de klas wasten de kinderen elkaars haar met echte shampoo. We nodigden ouders uit die ook hielpen om haren te kammen, te wassen en staartjes te maken. Een heel fijn thema waar de kinderen enkele weken werden in ondergedompeld.
  • 24/01/2023
    in actie

    Vliegen

    Vliegen? Daar mag je onze oudste kleuters alles over vragen! We koppelen techniek en STEM aan de wondere wereld van het vliegen. Professor Vital kwam langs en bouwde in een interactieve voorstelling een vliegtuig met onze kleuters. In de klas vouwen we vliegtuigen uit papier en meten we hoe ver ze kunnen vliegen, experimenteren we met vliegende en zwervende materialen, kijken we hoeveel heliumballonen we nodig hebben om speelgoed uit de klas te laten vliegen en bouwen we net als de helden van Ketnet ons eigen grote vliegtuig dat we onderwerpen aan een vliegtest van op het dak. De verwonderde en betrokken blikken zal je zeker terugzien op de foto's!
  • 28/02/2022
    on tour

    Paviljoen++, net dat tikkeltje meer.

    Er bloeit iets moois op onze school Paviljoen-Schaarbeek 🌱 We zetten ons schrap om een proeftuin (Paviljoen++) op te zetten waar we onze leerlingen nog meer kansen kunnen bieden op een succesvolle schoolcarrière. Vanaf september gaan we met 1 klas ook na de schooluren boeiende thema’s ontdekken. Ons doel? Hun sociaal welbevinden, kennis van de wereld, mediawijsheid en STEM-vaardigheden verhogen. 🚀 We gaan die uitdaging niet alleen aan. De steun van de ouders en leerkrachten hebben we al, maar wij geloven ook sterk in de uitwisseling tussen onderwijs en de bedrijfswereld. Wil jij hier met je bedrijf of organisatie meer over te weten komen? Stuur ons dan zeker een bericht want #paviljoenneedsyou. Tot snel!

Ons verhaal

Paviljoen werkt een innovatief pedagogisch project uit gebaseerd op enkele belangrijke pijlers.

School Paviljoen in Schaarbeek biedt onderwijs aan op maat van elk kind. We focussen op de competenties die kinderen nodig hebben om in de snel veranderende maatschappij actief een rol op te nemen.

Gemeenteschool Paviljoen

François-Joseph Navezstraat 59
1030 Schaarbeek

Contactgegevens